Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja bez glutenu Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film