Meandry kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym rozmaite ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest rozkoszna oraz sycąca.